כשקניתי את המצלמה המקצועית הראשונה שלי, היה לי חשוב ללמוד כבר בהתחלה איך לצלם במצלמה במצב ידני כדי שאוכל לשלוט בה ובתוצאות שהיא מפיקה כשאני מצלמת. נדרשו צפייה בהרבה סרטוני Youtube, קריאה באינטרנט והמון תרגול עד שהבנתי את יסודות הצילום.
המצלמה הופכת להיות דבר נגיש יותר ויותר, והרבה אנשים פונים אליי בשאלות כדי להבין בעצמם- כיצד עובדת המצלמה? ואיך בכלל מצלמים במצלמה מקצועית? לכן החלטתי לחסוך לכם הרבה בלבול ושעות של חיפוש באינטרנט, ולכתוב סדרת הסברים פשוטים על יסודות הצילום.
אז איך מצלמה דיגיטלית עובדת?
כל מה שאנחנו רואים מושפע מאור. הצבעים שאנו רואים בעצם תלויים בתדרי גלי האור שמוחזרים מאובייקטים שונים.
המצלמה היא כמו חדר חשוך (קמרה אובסקורה) הרגיש לאור. האור נכנס בקו ישר אל המצלמה דרך העדשה שבה יש מספר חתיכות זכוכית שמכוונות את האור אל חיישן המצלמה, אך האור יוצר תמונה הפוכה, ולכן בתוך גוף המצלמה יש מראות שמחזירות את האור והופכות חזרה את התמונה.
לכל תמונה שאנו מצלמים נדרשת כמות מסויימת של אור כדי שחשיפת התמונה תהיה נכונה. כאן חשוב להסביר על המושג 'סטופ': הכוונה היא להכפלה ב-2 או להפחתה בחצי של כמות האור בתמונה. כלומר, אם נוסיף לתמונה סטופ אור אחד- התמונה תהיה בהירה יותר, ואם נוריד סטופ אחד- התמונה תהיה חשוכה יותר.
כדי לשנות סטופ, משנים את אחד מהמרכיבים במשולש החשיפה.
משולש החשיפה כולל 3 מרכיבים חשובים: מהירות תריס, צמצם ו- ISO, דרכם אתם יכולים לשלוט בחשיפת התמונה. כאשר משנים אחד מהמרכיבים, צריך לשנות מרכיב אחד אחר לפחות.
משולש החשיפה: מה תפקידו והשפעתו של כל אחד מהמרכיבים במשולש על התמונה?
1) מהירות התריס/ סגר- Shutter speed:
מהירות פתיחת וסגירת התריס שדרכו האור מגיע לחיישן.
המהירות נמדדת בשניות. כדי להכניס יותר אור, יש להשאיר את התריס פתוח זמן ארוך יותר, ולהפך.
לדוג'- לחשיפה מוארת יותר, נכוון את הערכים ל-1/80, ולחשיפה חשוכה יותר, נכוון את הערכים לסטופ אחד פחות-1/100.
ברוב הצילומים אם אתם לא מצלמים עם חצובה, מומלץ לצלם בערכים החל מ-1/100 ומעלה, כיוון שהתריס משפיע גם על הקפאה ומריחת תנועה. ככל שהתריס יהיה פתוח זמן ארוך יותר (לדוג'- 1/10), כך כל תנועה בתמונה תהיה מרוחה יותר. אם התריס נפתח ונסגר במהירות (לדוג'- 1/400), התנועה תוקפא.
אך כמובן שאתם יכולים גם להשתמש במהירות התריס ליצירת תמונות אמנותיות ומיוחדות כגון מריחת גלגלי מכונית בנסיעה.
אם אתם מצלמים במהירות תריס אטית, תצטרכו לפתוח את הצמצם, או להעלות את רגישות הISO כדי לאפשר ליותר אור להיכנס דרך העדשה, ולהפך.
2) צמצם- Aperture:
גודל החור שבעדשה המאפשר לאור להיכנס דרכו.
הצמצם הוא כמו אישון העין. ככל שייכנס יותר אור- האישון יהיה קטן יותר. כשאין מספיק אור- האישון יגדל. כך גם הצמצם: אם אין מספיק אור בסצנה, אתם יכולים לפתוח אותו. אם יש יותר מדי אור, אתם יכולים לסגור אותו. שימו לב שמצלמה הערכים הם הפוכים- ככל שתפתחו את הצמצם יותר, כך המספר יהיה נמוך יותר, ולהפך. (ברוב העדשות הצמצם הפתוח ביותר נע בין f4.5-f5.6, והסגור ביותר בין f16-f22) הצמצם גם משפיע על עומק השדה- פירוט על כך בפוסטים הבאים, אבל בעצם המשמעות של כך היא שככל שתצלמו עם צמצם פתוח יותר, כך הרקע יהיה מטושטש יותר ואזור הפוקוס קטן יותר.
אם אתם מצלמים עם צמצם פתוח, תצטרכו לצלם עם מהירות תריס מהירה, כיוון שאתם כבר מאפשרים להרבה אור להיכנס אל העדשה, ולהפך.
:ISO (3
רמת הרגישות לאור.
ככל שתכוונו את ה-ISO למספר גבוה יותר (800-6400, תלוי במצלמה)- רמת הרגישות לאור תהיה גדולה יותר.
כלומר, חשיפת התמונה תהיה בהירה יותר, אך גם ה'גרעיניות' של התמונה תהיה גבוהה יותר.
גרעיניות (רעש דיגיטלי) בתמונה נראית כאילו התמונה עשויה ממיליוני גרגירים קטנים- אלו הם הפיקסלים שבתמונה.
כך שאם תרצו תמונה עם מראה נקי וחלק יותר, מומלץ לצלם בערכים נמוכים יותר (100-800).
ככל שרגישות ה- ISO נמוכה יותר- תצטרכו לפצות על כך בכניסה גדולה יותר של אור דרך הצמצם או התריס.
הדרך הכי טובה להבין כל דבר- היא דרך יישום. אז צאו החוצה, תתנסו במצבים השונים במצלמה ואל תפחדו לקחת שליטה מלאה! תיהנו ושתפו תוצאות :)
יש לכם עוד שאלות על צילום? נושא שלא מובן לכם ותרצו שאכתוב עליו בפוסטים הבאים? הגיבו למטה ואשמח להסביר!
Comments